početna stranica kameni svatovi linkovi kontakt    
 
 
Jablanovec
 
O mjestu
Lovačko društvo
Fašnička udruga
Kuburaška udruga
"Kameni svati"
obavijesti
Udruga žena
Off road klub
Mjesni odbor
Jablanovec team
KUD Jablanovec
Galerija fotografija
Kuburaška udruga "Kameni svati"
Kako je sve počelo

Ideja za osnivanje udruge je krenula u kolovozu, 2005. godine u jednom na inicijativu nekolicine tada potencijalnih članova. Za samo osnivanje udruge i ljubav prema tom starom običaju Hrvatskog zagorja, najzaslužnija su braća Biškupec (Perica i Hrvoje). Na inicijativu gsp. Perice Biškupca pokrenulo se sa onivanjem udruge, pošto je gsp. Hrvoje Biškupec donio prvu kuburu u naše mjesto i samim tim zainteresirao veliki krug prijatelja. Ubrzo zatim kubura je odlično prihvaćena te je započela nabavka većeg broja kubura.

Kako smo bili nedovoljno informirani o tome što je sve potrebno da bi se osnovala udruga, osnivačka skupština nije održavana sve do trenutka posjedovanja potrebne dokumentacije, tako da je održana tek u mjesecu studenom, 2005. godine.

Dana 08.11.2005. održana je Osnivačka sjednica Skupštine Kuburaške Udruge "Kameni Svati".

Sjednici su nazočili: Marko Pustajec, Mario Pustajec, Karlo Pustajec, Saša Pustajec, Ivan Puzjak, Ivan Babić, Ivan Grgić, Neven Kuharić, Perica Biškupec, Tomislav Puklin i Kristijan Briški.

Uvodni govor održao je gsp. Neven Kuharić te obrazložio razloge osnivanja, ciljeve i osnovne djelatnosti udruge.

Svi prisutni jednoglasno su donijeli odluku o osnivanju udruge i usvojili statut Kuburaške udruge "Kameni Svati".

Osnivači su za članove Predsjedništva jednoglasno izabrali: gsp. Nevena Kuharića kao predsjednika, Kristijana Briški kao tajnika te Pericu Biškupca kao člana predsjedništva.

Kako nismo znali ako je i kada, na ovom prostoru uopće bilo kubura i mužara, morali smo potražiti neke podatke o tome te ih iskoristiti kao temelj osnove za osnivanje udruge. Tako je pronađen podatak da se 1861. godine, točnije 14. veljače (Valentinovo) pucalo u čast blagoslivljanja oltara posvećenog Svetom Valentinu u kapeli Svetog Ivana u Jablanovcu.

Zašto ime "Kameni svati"

Ideja za ime potekla je iz samoga mjesta jer se nalazimo na jednom od naljepših dijelova lijepe naše. Legenda o kamenim svatovima predaje se na ovim prostorima već nekoliko stoljeća tako da je i pjesnik August Šenoa, spjevao pjesmu o njima.

Poneseni pričom nastanka kamenih svatova i samom činjenicom da se naše mjesto Jablanovec nalazi točno ispod tih kamena o kojima se govori u pjesmi i narodnoj predaji, nazvali smo udrugu Kameni Svati.

"Zahujila olujina
Razvali se nebesina,
Puče strijela
Usred sela:
Bijeli zidi lijepog mlina
Crna sad su razvalina.
Svati, otac, muž i žena
Tvrd su kamen do kamena,
Stara svijetom kud vrluda,
Kažu ljudi da je luda."


Na kraju pjesme nalaze se stihovi koji su upisani u grb udruge:

Pitaj narod pri toj gori:
"Šta će ona rosna stijena?"
Pa ti narod odgovori:
"To su svati od kamena."

Fotografije
 
Smotra kuburaša "Tuhelj 2006."
 
Kuburaška udruga "Kameni svati"
 
Kuburaška udruga "Kameni svati"
 
Kuburaška udruga "Kameni svati"
 
Dani Jablanovca 2006.
 
Darko Kovač © 2006-2012 |
Sva prava pridržana